Nieuwe release

Salesforce Winter 2022

3 keer per jaar nieuwe release

Nieuwe functionaliteiten en handige features die je direct binnen je eigen Salesforce omgeving kunt gebruiken; elk jaar zijn er drie momenten waarin Salesforce nieuwe release lanceert. De volgende release is ‘Winter 22’ en wordt uitgerold op 11 oktober.

Wij hebben de belangrijkste nieuwe functionaliteiten en features hieronder voor je samengevat:

Algemeen

Dynamic Forms en Dynamic Related lists voor Lightning Pages

Dynamic Forms voor Lightning Pages staat al een tijdje op het programma en vanaf deze release beschikbaar voor (Person) Accounts, Contacts en Opportunities. De komst van Dynamic Forms betekent een directe upgrade van de Page Layouts. Individuele velden en secties kunnen vanuit de Lightning App Builder apart van elkaar geplaatst worden, waar dan ook op de pagina! Met de visibility rules van de Dynamic Layout kunnen velden en secties weergeven worden op basis van criteria, wat een einde maakt en het gebruik van te veel page layouts.

Daarnaast wordt het met Dynamic Related List mogelijk om meerdere filters toe te voegen aan een Related List. Hiermee kunnen meerdere filter waardes voor picklist velden toegevoegd worden, zodat alleen de gewenste records in een Related List weergeven worden.

Zet je Field-Level Security met Permission Sets!

Salesforce breidt de functionaliteit van permissie sets uit door het mogelijk te maken om Field-Level Security in te stellen op permissie sets in plaats van op profielen. Door de Field-Level Security te kunnen toewijzen aan een permissie set bij de creatie van een veld, wordt het handmatig toewijzen van velden aan een permissie set voorkomen!

Daarnaast is het met een verbeterde interface mogelijk gemaakt om de toewijzing van permissie sets beter te managen, analyseren en rapporteren. Ook kan er een vervaldatum meegegeven worden aan een permissie set, om tijdelijke toegang aan een gebruiker te geven. Denk eraan: deze functionaliteit moet wel eerst ingeschakeld worden in de User Magagement Settings.

Go with the Flow! Flow Builder verbeteringen en het einde van Workflow Rules.

Vanaf deze release zal er ook een einde komen aan het maken van Workflow Rules. Het is vanaf dan niet meer mogelijk om nieuwe Workflow Rules te maken. Maar geen paniek, het is nog wel mogelijk om bestaande Workflow Rules aan te passen of te (de)activeren. Hoogste tijd dus om definitief over te stappen naar Flows!

Aansluitend – om het gebruik van Flow Builder te stimuleren – worden de functionaliteiten van Flow Builder behoorlijk uitgebreid. Hieronder een opsomming van de belangrijkste nieuwe functionaliteiten.

Knip en Plak Flow Elementen in Auto-Layout
Een handige toevoeging is de mogelijkheid om Flow elementen te knippen en plakken. Het is niet meer nodig om in Free-form layout te gaan om de structuur van de Flow aan te passen. Nieuwsgierig? Bekijk het in onderstaande GIF.

Formula Builder in Flow Resources & ISCLONE functie

Het is vanaf nu mogelijk om de verbeterde Formula Builder in Flow Formula-type resources en Collection Filter flow element te gebruiken. Dit maakt het schrijven van formules en controleren op syntax errors een stuk eenvoudiger! Daarnaast ondersteunt een Record-triggered flow ook de ISCLONE formule functie.

Update Related records in Flow

Het Update Records element geeft nu de keuze om de records te updaten die gerelateerd zijn aan de records die de flow hebben afgetrapt. Er kan hierbij een keuze worden gemaakt om enkele óf alle gerelateerde records te updaten.

Scheduled Path Offset optie

Bij het configureren van een Scheduled Path kan de optie om per maand aan te geven wanneer een scheduled pad afgetrapt moet worden. Dit kon voorheen alleen in dagen, uren of minuten. Daarnaast is er nu ook de mogelijkheid om een Scheduled Path te debuggen!

Zoekfunctie flow elementen

Er is een zoekfunctie voor het toevoegen van elementen in een flow. In plaats van het zoeken naar element type, kan er nu rechtstreeks gezocht worden naar een specifieke actie zoals de Send Email actie.

Connecties van Flow Elementen

Door de details van een element in de Flow Toolbox te openen, worden alle connecties van het betreffende element weergeven en wordt de focus gelegd op de plaats van het element op het canvas. Dit maakt de structuur van verschillende elementen een stuk overzichtelijker zoals je hieronder ook ziet in de GIF.

In en Not In Operators in Flow

Met de nieuwe In en Not In operators, is het vanaf nu mogelijk om gerelateerde records te vinden zonder gebruikt te maken van een Loop element. De nieuwe In en In Not operator gebruikt minder SOQL queries en DML statements, wat de performance van een flow verder optimaliseert.

Sales Cloud

Creëer custom adres velden

Verbeter de nauwkeurigheid van adresgegevens en de ervaring van gebruikers met Custom Address Fields (beta). Voeg bijvoorbeeld een veld ‘Magazijnadres’ toe aan een standaard of aangepast object. Gebruikers kunnen nu aangepast adresveld handmatig invullen, of ze kunnen de Google-lookup gebruiken om naar een adres te zoeken. Deze functionaliteit verhoogd niet alleen de kwaliteit van data maar verhoogd ook het gebruikersgemak. Het resultaat? Toegang tot elk adres dat is opgeslagen in een aangepast adresveld, hetzij als een gestructureerd samengesteld gegevenstype of als afzonderlijke adrescomponenten.

Dynamisch gerelateerde lijsten

Sterk verhoogde flexibliteit in het weergeven van de related lists in de Lightning App Builder. Door middel van dynamisch gerelateerde lijsten voeg je een nieuwe dimensie toe aan het klantbeeld. Creëer gerelateerde opportunity’s bij je Account op basis van de opportunity status en oorsprong. Configureer welke velden worden weergegeven en in welke volgorde. Deze handeling scheelt enorm veel tijd. Gewend om te werken met CMTD enhanced related lists? Stap nu over op Salesforce Standaard met Dynamic Related lists!

Reports & Dashboards

Salesforce rapportages en dashboards worden continu verbeterd. Een korte samenvatting van de highlights:

 • Inline editing is nu beschikbaar voor reports. Je hoeft een report niet meer opnieuw te laden om de resultaten in te zien. Sla alle wijzingen op met één simpele klik. De functie is algemeen beschikbaar.

 • Bespaar tijd met het creëren van rapportages op basis van standaard objecten. In plaats van een zoektocht tussen de verschillende rapporttypen kun je nu filteren op het standaardobject en de mogelijke varianten (afbeelding).

 • Voor de rapportage-helden: vat rapportages samen met de Mediaan functie.

Einstein

Nu nog gemakkelijker ROI berekenen? Het is nu mogelijk om via de Einstein Prediction Builder (met Guided Setup) je leads te scoren, activiteiten te meten en te zien wat je inspanningen opleveren. Leidt nu nog gemakkelijker af wat je cases opleveren, leg je stappen vast en kwalificeer je cases met Einstein. Door Flow en Einstein Case Classification samen te gebruiken is het mogelijk om nieuwe cases te kwalificeren en ze naar de relevante wachtrij of team sturen. Deze functie is momenteel in de pilotfase.

To Do List

Salesforce komt met een nieuw en handige feature, namelijk de To Do List. De To Do List laat een gebruiker alle taken zien die aan de gebruiker toegewezen zijn. Deze lijst is gepositioneerd in de Utility Bar waar de gebruikers alle taken kunnen zien, sorteren en organiseren in een overzichtelijke lijst. Hiernaast kunnen er ook labels aan taken worden toegevoegd om de taken verder te categoriseren.

Collaborative Forecast en Territory Management

Custom calculated columns kunnen nu gebruikt worden in Forecasts. Daarnaast is het mogelijk met forecasts te filteren op custom velden, zodat de nadruk gelegd kan worden op data die cruciaal zijn voor het bedrijf. Daarnaast heeft Salesforce deze release veel aandacht besteedt aan de visualisatie van Forecasts. Ook is het nu mogelijk om Leads handmatig toe te wijzen aan Territories (Territory Management).

Education / Non-profit

Deel (individuele) campagnes met je collega’s in Lightning

Campagne-eigenaren kunnen nu handmatig individuele campagnes delen met andere Salesforce-gebruikers. Deze functionaliteit was beschikbaar in Classic en is nu ook beschikbaar in Lightning Experience. Handig voor samenwerking tussen het marketingmanagement van bijvoorbeeld verschillende locaties of verschillende opleidingen binnen een scholengemeenschap (Landstede Groep).

Voor de Salesforce Admin

Organiseer je Picklist Values in Bulk

Er zijn tal van nieuwe functies die de productiviteit zullen verhogen en tijd zullen besparen bij het configureren van picklists! In het bijzonder de mogelijkheid om – in plaats van één voor één – meerdere aangepaste picklist veldwaarden in een keer te verwijderen, activeren, deactiveren of vervangen. Hiervoor meld je je aan bij ‘Advanced Picklist Values Management (beta)’ vanuit de Picklist Settings pagina in Setup. Bespaart jouw Admin een hoop tijd.

 • Creëer een lijst van custom picklistvelden met inactieve waarden;
 • Schoon de inactieve picklistwaarden in één keer op;
 • Ontdek welke picklistwaarde een duplicaat is. Vroeger kreeg je een error-melding dat de picklist een duplicaat bevatte, maar niet welke! Dankzei de nieuwe release wordt de error-melding voorzien van de desbetreffende duplicaat. Geweldig toch?

Person Accounts activeren, nu nog gemakkelijker!

 De Salesforce Admin kan nu zelf gemakkelijk een proces doorlopen in Setup om Person Accounts te activeren. In Setup onder Person Accounts kun je een check uitvoeren waarbij Salesforce onderzoekt of jouw org klaar is voor deze functionaliteit. Middels deze guidance wordt je zo goed mogelijk voorbereid om een weloverwogen keuze te maken. Want onthoud; Once enabled, Person Accounts cannot be disabled! Maak binnen de organisatie een weloverwogen keuze en contact jouw Salesforce Partner over de impact van Person Accounts op lange termijn.

Marketing Cloud

New Product names

 1. High Velocity Sales is hernoemd tot Sales Engagement;
 2. myTrailhead is onderdeel van een nieuwe oplossing genaamd: Sales Enablement

Salesforce heeft zes marketingcloud producten hernoemt:

  1. Messaging/Journeys/ à Marketing Cloud Engagement;
  2. Interaction Studio à Marketing Cloud Personalization;
  3. Datorama à Marketing Cloud Intelligence;
  4. Salesforce CDP à Marketing Cloud Customer Data Platform;
  5. Advertising Studio à Marketing Cloud Advertising;
  6. Pardot à Marketing Cloud Account Engagement.

Slack is nu beschikbaar binnen Salesforce

Salesforce heeft Slack toegevoegd aan haar portfolio.Hét platform om werknemers, klanten en partners te verbinden met de apps en workflows die ze nodig hebben om werk gedaan te krijgen. In het afgelopen jaar is de ontwikkeling van de Slack – Salesforce integratie in een stroomversnelling gekomen. De volledige Release Notes vind je hier.

Service Cloud

Ook de Service Cloud krijgt een aantal handige updates, met name de Email-to-Case functionaliteit.

Email-to-Case

Er zijn een aantal verbeteringen met betrekking tot de functionaliteiten van Email-to-Case. Allereerst kunnen nu cases die afkomstig zijn uit Email-to-Case worden toegewezen op basis van de routing in Omnichannel flow. Daarnaast kunnen gerelateerde cases uit Microsoft Outlook beter geïdentificeerd worden waardoor duplicaten kunnen worden vermeden. Ook kan Email-to-Case nu dubbele bijlages zoals email handtekeningafbeeldingen verwijderen om de email opslagruimte te verbeteren.

Interactive Einstein Search Answers

Gebruikers kunnen onmiddellijk actie ondernemen door gebruik te maken van Einstein Search Answers waarmee ze de meest relevante informatie halen van Knowledge artikelen. De antwoorden die ESA aan de gebruiker teruggeeft zijn maar een compacte drie regels waardoor de medewerker het antwoord en de interne link kan kopiëren en delen, zonder de pagina te verlaten. Voorheen moest de medewerker de Record Page openen om vervolgens de informatie uit het artikel kopiëren. Deze handeling is nu verleden tijd.

Overige updates:

 1. Een Custom adres veld kan nu gemaakt worden die dezelfde functionaliteiten heeft als de standaard adres velden.
 2. Nooit meer veel tijd besteden aan het nabouwen van je favoriete Lightning App! De winter ’23 update geeft nu de mogelijkheid om Lightning Apps te clonen!
 3. In Flow Builder kan de Toolbox worden verborgen om meer ruimte te creëren op het canvas.
 4. De kolom Release Type is toegevoegd op de Sandbox pagina in Setup waar weergeven wordt of de Sanxbox een Pre-release, Preview of Non-preview Sandbox is.
 5. Screen flows kunnen vanaf heden afgetrapt worden door Lightning web componenten (LWC).

Ben je benieuwd naar het gehele overzicht van nieuwe features?